Дата публікації:
04 травня 2018
Кількість переглядів:
1082
Поділитися:

25–26 квітня 2018 року в СумДУ на базі кафедри мовної підготовки іноземних громадян відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми навчання іноземних студентів на сучасному етапі». Конференція стала вже традиційною для кафедри. Цього року вона вперше проводилася в режимі онлайн.

У конференції взяли участь викладачі та студенти, які представляли Білорусь, Словаччину, Узбекистан, Казахстан, Азербайджан, Нігерію, Ліберію, Китай, а також різні вузи України.

Онлайн-конференція проходила у форматі пленарних та секційних засідань. На пленарному засіданні з відеозверненням з Китаю виступила професор Ланьчжоуського університету В.І. Стативка, доповідь якої «Принципи побудови курсу другої іноземної близькоспорідненої мови (на матеріалі курсу «Українська мова» для китайських магістрантів спеціальності «Російська мова та література») викликав великий інтерес в учасників конференції. Далі були заслухані доповіді: О.М. Семеног «Лінгвістична підготовка у вищій школі у вимірах методологічних підходів», А.А. Силки «Способи семантизації нової лексики при вивченні української мови як другої іноземної», С.Г. Телетовой «Тексти з культурно-національною специфікою як об'єкт лінгвопрагматичного аналізу на заняттях з РЯІ».

На секційному засіданні в онлайн-режимі представили свої доповіді вчені Брестського педагогічного університету ім. О.С. Пушкіна (Білорусь): О.Б. Перехід «Особливості викладання навчального курсу «Вступ до мовознавства» в іноземній аудиторії», Л.О. Годуйко «Морфемика, словотвір для інофонов: з досвіду роботи над ЕУІ», Н.М. Гуріна «Особливості репрезентації регіональних концептів у мовній свідомості студентів». Зі відеодоповіддю «Вивчення фразеологізмів на заняттях РСІ» виступила з Узбекистану доцент кафедри мов Ташкентського інституту інженерів залізничного транспорту М.Х. Бабаходжаєва. Жвавий інтерес викликали доповіді Д. З. Шаймерденової, викладача Євразійського національного університету ім. Л.М. Гумілева (Казахстан), «Взаємовплив російської та казахської культур на формування цінності «друзі» в мовній свідомості студентської молоді Казахстану» та О.П. Кумеди зі Словаччини «Із досвіду викладання української мови як другої іноземної в Словацькому університеті».

Також на конференції з доповіддю «Етапи роботи з лексичними одиницями» виступила викладач кафедри Н.О. Тубол.

У рамках конференції відбулася презентація нових навчальних матеріалів кафедри з української (російської) мови.

Програма конференції

Підготувала Наталія Олексіївна Тубол, 27.04.2018

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.