Дата публікації:
19 квітня 2017
Кількість переглядів:
225
Поділитися:

На кафедрі мовної підготовки іноземних громадян Сумського державного університету активно проводиться науково-дослідна робота з іноземними студентами. Зокрема, Набок М.М., кандидат філологічних наук, разом зі студентами-медиками досліджують українську усну народну творчість та здійснюють порівняльний аналіз з народною творчістю інших народів світу. Актуальність, новизна їх роботи полягає у з‘ясуванні національної своєрідності світосприйняття, світорозуміння фольклорних героїв українських народних дум та народнопісенної творчості країн Африки, Близького Сходу, Бразилії.

Вперше в українській фольклористиці крізь призму категорій «добро − зло», «прекрасне − потворне», «свій − чужий» виокремлено етнотип воїна та здійснено його порівняльний аналіз. Враховуючи національну природу фольклорних героїв, викладач зі студентами з’ясовують ідейні, етноестетичні, психологічні, моральні основи формування характерів цих героїв. Результатом їх наукових досягнень стали публікації у вітчизняних, закордонних виданнях та участь в Міжнародних конференціях. На високому науковому рівні була оцінена доповідь Набок М.М. «Етноестетика героїчного в українських народних думах  та усній народній поетичній творчості народів світу» у Мюнхені. Науковці зі всього світу написали схвальні відгуки, вказали на новизну, глибину такого кроскультурного дослідження.

В результаті такої Мюнхенської конференції, Набок М.М. було запрошено на Міжнародну конференцію «Традиційні музичні інструменти кобзарів і лірників»(2-3 червня, 2017 р., м. Київ). Запланована ця поїздка разом зі студентами. Підготовлено доповіді «Порівняльний аналіз національних картин світу в українській та арабській усній народній творчості» Мохаммад Абу Хаммед (Йорданія) та «Етнотип воїна в українських народних думах та курдських народних піснях»  Мехмет Бешир (Туреччина). Бажаємо подальших творчих звершень викладачеві та молодим іноземним дослідникам!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.