Дата публікації:
11 листопада 2020
Кількість переглядів:
364
Поділитися:

Під егідою Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою пройшла Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?», учасниками якої стали викладачі кафедри МПІГ Наталія Пилипенко-Фріцак і Наталія Ворона. Під час заходу розглядалися питання якості підручників з української мови як іноземної, а також йшлося про роль цих підручників як засобу промоції України у світі. 

 6 листопада 2020 року в рамках Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?» відбулася третя Міжнародна онлайн-конференція, приурочена до Дня української писемності та мови. У рамках заходу було презентовано нові навчальні видання з української мови як іноземної Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою (МІОК) НУ «Львівська політехніка». Конференція завершилася експертною дискусією щодо підручника з української мови як засіб популяризації України, української культури в світі, про те, яким він має бути, як вдало поєднати в ньому найкращі традиції із сучасними тенденціями тощо. У цій конференції, як і у двох попередніх онлайн-конференціях в межах зазначеного Бієнале  взяли участь викладачі кафедри МПІГ СумДУ Ворона Н.О. та Пилипенко-Фріцак Н.А.

Перша онлайн-конференція із цієї серії заходів МІОКу «Українська мова у світі: імпульси з України» відбулася 25 червня 2020 року і була присвячена пам’яті відомої української соціологині Ірини Бекешкіної.  Цей захід, присвячений функціонуванню і значенню української мови у світі, викликав жвавий інтерес. До події долучилися гості з 37-и країн. Учасники розмірковували над такими важливими питаннями: «Які чинники впливають на поширення української мови за кордоном?»; «Просування української мови за кордоном сьогодні: державна політика чи волонтерство?»; «Що зробити, щоб мова об’єднувала, а не роз’єднувала?» тощо.

Учасники онлайн-конференції констатували:

  • українська мова за кордоном – важливий чинник творення

позитивного іміджу України за її межами;

  • поширення української мови у світі як фактора «м’якої сили» має

бути стратегічним напрямом зовнішньої політики України;

  • стан поширення української мови в міжнародній спільноті

безпосередньо залежить від реалізації мовної політики в Україні;

  • спостерігається повільна, але стійка тенденція до зростання ролі

української мови в Україні, а отже, й утвердження в суспільстві     цінності незалежної держави;

  • особливого значення для поширення української мови в міжнародній

спільноті набувають імпульси та сигнали щодо мовної ситуації в    Україні, які світ отримує від нашої держави.

 

10 вересня 2020 року МІОК з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провели презентацію-дискусію «Українська мова: шлях у незалежній Україні». Під час заходу було представлено результати соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, проведеного у серпні 2020 року, та обговорено такі питання: Взаємозв'язок: українська мова – громадсько-політичні вподобання українців. Українська мова у формуванні політичної нації ХХІ століття. Українська мова у політичному дискурсі: маніпуляція та протидія. Російська гуманітарна експансія. Політика України. Дії громадянського суспільства. Престижність української мови для молоді. Дорожня карта держави.

Наукові доповіді всіх учасників Бієнале відображені у збірнику матеріалів конференції «Українська мова у світі», що призначений для широкого кола науковців,  студентів, аспірантів і викладачів.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.