Дата публікації:
13 березня 2021
Кількість переглядів:
219
Поділитися:

Канд. пед. наук, доцент кафедри Чернякова А. В. взяла участь у дистанційних курсах підвищення кваліфікації "Толерантна освіта - запорука здорового суспільства" (1-5 березня 2021 р.), які проходили на базі ТОВ «Всеосвіта» за підтримки Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів та Міністерства освіти і науки України.

Мета курсів:
1) розширити знання педагогів про права людини;
2) мотивувати освітян долучати до освітнього процесу різні форми виховання поважного ставлення до оточення;
3) дати педагогічним працівникам інструменти створення у закладі освіти спільноти, де кожен відчуватиме себе рівним, цінним та захищеним;
4) окреслити основні перепони в побудові толерантного середовища та навчити педагогічних працівників знаходити дієві шляхи профілактики та розв’язання конфліктних ситуацій.

У ході курсів вдосконалено ряд важливих компетентностей:
загальні: володіння знаннями про права і свободи людини; вміння формувати безпечне новітнє освітнє середовище; володіння громадянськими та соціальними компетентностями, що пов’язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей; вміння виявляти та долати бар’єри у процесі навчання учнів з особливими освітніми потребами; здатність виявляти та вирішувати проблеми у професійній діяльності; здатність знаходити нові творчі підходи до вирішення професійних завдань в інклюзивному освітньому середовищі; здатність приймати обґрунтовані рішення, професійно викладати та аргументувати свою позицію; усвідомлення проблем людства і власної участі у їх розв’язанні; застосування набутих знань у професійній діяльності;
фахові: безперервно оновлювати м’які навички, що спрямовані на досягнення життєво-професійної ефективності; вміння визначати та усувати бар’єри які стають на заваді розвитку соціальних навичок; вміння формувати в учнів здатність розв’язувати аналітичні проблеми та проблеми, що пов’язані з реалізацією певних соціальних ролей (громадянина, здобувача освіти, члена родини тощо); володіння знаннями про нормативно-правове забезпечення належної організації роботи закладу освіти із запобігання та протидії булінгу; володіння інформацією необхідною для збереження власного здоров’я; компетентність в організації інклюзивного освітнього середовища; компетентність у сфері національного законодавства; обізнаність із новітніми науково обґрунтованими відомостями з психології для створення освітньо-розвивального середовища, що сприяє цілісному індивідуально-особистісному становленню дітей; розуміння механізмів формування соціальних фобій у здобувачів освіти; уміння демонструвати соціально-емоційну компетентність у професійних ситуаціях.

По закінченні курсів «Толерантна освіта - запорука здорового суспільства» отримано посвідку учасника та сертифікат на 15 академічних годин (0,5 ЄКТС).

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.