Дата публікації:
21 квітня 2021
Кількість переглядів:
451
Поділитися:

Донбас - частина нашої країни. Своїми спогадами ділиться викладач кафедри МПІГ Ворона Н. О.

Гостро відчула запах пилу, бензину і мазуту: дорога ж перед самими вікнами. Для когось це просто неприємний запах, що змушує закрити ніс і обурено зачинити вікна. А я вдихаю на повні груди до болю знайомий запах, і мені уявляється Донбас: його тверді, наче заасфальтовані, пильні ґрунтові дороги, далекі й близькі шахти, вкриті заводським брудом фасади будинків, заводи, заводи... А ще люди. Люди, що не знають спочинку, їхній стомлений вигляд, їхні загрубілі й засмаглі руки, які не відмити жодним з розрекламованих засобів. Бо це відбиток десятків років тяжкої праці, цей відбиток не тільки на руках – він у душах тих людей.
Ще здалеку впізнаю шахтаря по очах, що для необізнаної людини здаються нафарбованими – це залишок вугільного пилу. Ніколи не заздрила нікому, а надто шахтарям, навіть тоді, коли вони мали пристойний заробіток і могли інколи дозволити собі пожити як „білі” люди... Чи є в світі такі гроші, що варті людського життя? Особливо коли це життя близької людини.
Ці люди точно знають, що жодними компенсаціями від держави не повернути з того світу батька, сина... Знають, бо щодня спускаються у те пекло, усвідомлюючи, що це може бути востаннє. І хтось залишається там назавжди. Я не була жодного разу в шахті, але достатньо того, що мені відомо про смерть мого 40-річного дядька, чиє обличчя довелося збирати
докупи по шматках після вибуху метану...Такі от вони – шахтарські гроші. Тож чи є чому заздрити?

Місто закінчується і починається степ. Сухий донбасівський степ, що пахне гірким полином , де трава вже в середині літа така вицвіла, що здається, ніколи й не була зеленою. В тамтешніх селах велике щастя – мати садибу недалеко від води, бо якщо хочеш бути з врожаєм, то поливати доведеться навіть картоплю. А ті, кому „пощастило” жити на узвишші (по-донбасівському „на скелях” ), змушені возити воду залізними бочками вгору по кам’янистій дорозі, іноді долаючи з тим вантажем не один кілометр.

Серпень. І одвічна серпнева спека... Спека влітку в Донбасі – це взагалі звичне явище. Здається, що повітря зупинилось і заснуло надовго. В обідню пору ви не станете босою ногою на розпечену сонцем дорогу. В серпневих садах жовкне і облітає листя з дерев. Незбирані вишні не гниють, а сохнуть просто на дереві – зривай і відразу кидай в узвар... Пригадався мій давній приїзд сюди.

– Чи то ж немає, Наталко, для тебе кращого курорту, як оце? В гості приїхала?

– Ні, не в гості. Я приїжджаю сюди додому.

Так, Донбас – це моя друга батьківщина. Така далека, така часом незрозуміла мені самій. Але батьківщину, як і матір, не вибирають. Саме тому, мабуть, я й досі люблю Донбас, попри те, що переважно не поділяю поглядів тамтешніх мешканців. Мені часто болить і те, що бездумно роблять зі своїм краєм вони самі, і те, що роблять із ними ті, хто цинічно бреше, маніпулює,
підігріваючи ненависть. І я щиро сподіваюся, що настане час, коли спаде полуда з очей моїх далеких земляків, і на просте питання «Звідки ви?», вони, опинившись за кордоном, все частіше відповідатимуть не «Донбас», а «Україна».

Ясинівка

Так ясно пригадалося мені
Село донбасівське, бабусина домівка,
Тепер здається, що було це уві сні –
Село з ім’ям чудовим Ясинівка…
Мабуть, тому виною ясени,
Чому село так поетично зветься…
Було це все давно, ще до війни,
Як зараз, ясинівці, вам ведеться?

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.