Дата публікації:
20 травня 2021
Кількість переглядів:
216
Поділитися:

6 травня  2021 р. фахівці кафедри МПІГ узяли участь у роботі дистанційного семінару-наради «Навчання української мови у ЗВО МОЗ України: стан, виклики й перспективи», що є актуальним для відповідальних за організацію викладання дисциплін «Українська мова за професійним спрямуванням» та «Українська мова як іноземна» у закладах вищої освіти МОЗ України.

Семінар-нарада проходив на базі Івано-Франківського національного медичного університету. Захід відкривали представники вузу: заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, ректор Рожко М. М.; доктор медичних наук, професор, в.о. першого проректора Яцишин Р. І.; доктор філологічних наук, професорка, завідувачка опорної кафедри мовознавства Луцак С. М.

Семінар зібрав понад 80 представників однопрофільних кафедр із 15 закладів вищої освіти України, а також і Польщі (Лукасевич-Інститут зварювання, м. Глівіце). Спілкування відбувалось за допомогою онлайн-платформи Microsoft Teams.

Основними питаннями, що обговорювалися на заході, були:

  • лінгводидактика в умовах дистанційного та змішаного навчання;
  • впровадження курсів за вибором комунікативного спрямування;
  • корекція змістового наповнення й методичних підходів до викладання української мови за професійним спрямуванням;
  • академічне письмо в освітньо-професійних і освітньо-наукових програмах;
  • виховний потенціал мовознавчих дисциплін;
  • підходи щодо реалізації Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава» у ЗВО МОЗ України.

Фахівці кафедри МПІГ представили свої доповіді. Доцентка Біденко Л. В. виступила з темою «Онлайн-навчання української мови як іноземної в сучасних умовах», в якій зазначила теоретичні засади лінгводидактичних понять «онлайн-навчання» та «дистанційне навчання», особливості онлайн-навчання в сучасних умовах та представила досвід використання нових форм навчання під час онлайн.
Асистентка кафедри Зайцева С. С. у своєму виступі зазначила особливості проведення занять на платформі «Google Meet»у процесі проведення занять з української мови як іноземної на підготовчому відділенні.
Доцентка Ярова А. Г. у своїй доповіді «Популяризація української мови: потреба широкого підходу» висвітлила актуальні питання вивчення мови іноземними студентами як один із чинників популяризації не тільки мови, але й української культури у світі.

Слід відмітити доповідь науковців Національного фармацевтичного університету з Харкова, що презентували свій посібник "Українська мова для іноземних студентів (рівень С1-С2)". Досвідом організації онлайн-занять з української мови як іноземної засобами MICROSOFT TEAMS ділились фахівці Запорізького державного медичного університету. 

Співпраця дала плідні результати і намітила подальші перспективи у роботі.

Бажаємо всім натхнення до створення нових освітніх проєктів!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.