Дата публікації:
17 листопада 2021
Кількість переглядів:
277
Поділитися:

 

Викладачі кафедри МПІГ СумДУ взяли участь у Панельній дискусії «Українська на всіх континентах світу» та відвідали Національний університет «Львівська політехніка»

5–6 листопада викладачі кафедри МПІГ СумДУ Пилипенко-Фріцак Н. А. та Ворона Н. О. долучилися до Панельної дискусії «Українськана всіх континентах світу», яка відбулася з нагоди Дня української писемності та мови, на базі Національного університету «Львівська політехніка». Захід, в якому взяли участь дискутанти з Австралії, Азії, Африки, Європи, Північної та Південної Америки, провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК). Це вже п’ятий захід МІОКу в межах Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?» – серії подій для обміну думками, дискусій і напрацювання нових ідей щодо промоції України й української мови за кордоном.

Науковці, освітяни, громадські діячі, журналісти обговорювали питання збереження і розвитку української мови у світі, проблеми викладання української мови поза межами України та необхідності взаємодії українознавчих закордонних студій як поміж собою, так і з освітніми закладами України. Через складну епідеміологічну ситуацію в Україні переважна більшість учасників співпрацювала в режимі онлайн. Серед основних дискутантів зокрема були Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови, Марія Купріянова – виконавча директорка Світового конгресу українців, Ірина Ключковська – директорка МІОКу, Стефан Романів – виконавчий директор Австралійської федерації асоціацій етнічних шкіл, Оксана Винницька-Юсипович – почесна консулка Канади в Україні, Дзвінка Качур – почесна президентка Української асоціації в Південно-Африканській Республіці, Ірина Дмитришин – завідувачка кафедри української мови Інституту східних мов і цивілізацій (Франція), Алла Недашківська – директорка Відділу сучасних мов та культурології Альбертського університету (Канада), Юрій Данилишин –
голова Управи Українського культурного товариства «Просвіта» (Аргентина) та інші.

Під час заходу наші викладачі мали нагоду познайомитися з колегами з кафедри мовної підготовки іноземних громадян Національного університету «Львівська політехніка», дізнатися про їхні науково-методичні здобутки, обговорити спільні проблеми та запросити їх до подальшої співпраці.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.