Дата публікації:
01 грудня 2021
Кількість переглядів:
298
Поділитися:

За ініціативою Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відбулися онлайн-подія «Український освітній всесвіт 2.0» та Міжнародний науково-практичний семінар «Онлайн-ресурси з вивчення української мови як іноземної в умовах нових викликів», на якому було високо оцінено роботу викладачів кафедри МПІГ СумДУ щодо створення дистанційного курсу з української мови як іноземної.

Освітян з усіх континентів світу та тих, хто цікавиться вивченням української мови, зібрала онлайн-подія «Український освітній всесвіт 2.0», яка відбулася 19 листопада 2021 р. за ініціативою Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». До заходу долучилися завідувачка кафедри МПІГ СумДУ Сидоренко О. П, викладачки кафедри Пилипенко-Фріцак Н. А. та Ворона Н. О.

У межах заходу було проведено Міжнародний науково-практичний семінар «Онлайн-ресурси з вивчення української мови як іноземної в умовах нових викликів» у форматі експертної дискусії про організацію та проведення онлайн-занять з української мови як іноземної; про навчально-методичні ресурси, про особливості створення навчальних матеріалів для використання в умовах дистанційної роботи тощо.
Докторка педагогічних наук, доцентка кафедри української та російської мов як іноземних Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ганна Швець у своїй доповіді «Онлайн-ресурси з вивчення української мови як іноземної» високо оцінила роботу викладачів кафедри МПІГ СумДУ щодо створення дистанційного курсу з української мови як іноземної та зазначила, що «дистанційний курс з вивчення української мови для іноземних студентів був розроблений на кафедрі МПІГ СумДУ ще чотири року тому, тоді, коли ми не думали, що це стане щоденною практикою». Також до дискусії долучилися Уляна Плавущак-Підзамецька (Канада), наукова співробітниця Лабораторії освітньої інформатики Технологічного університету Онтаріо, докторантка Школи освіти Університету Глазго; Галина Барляк (Італія), керівниця Центру вивчення та плекання української мови «Зернятко»; Назар Данчишин (Україна), провідний філолог МІОКу.

У межах заходу відбулася презентація оновлень порталу «Український освітній всесвіт 2.0», створеного для українських освітян, викладачів українознавчих студій, науковців, педагогів шкіл вихідного дня (суботніх та недільних шкіл) за кордоном, для усіх тих, хто без перебільшення сприймає україністику як Всесвіт, у якому щодня можна відкривати нові обрії. Розробники та модератори порталу з різних країн світу розповіли, які нові технічні можливості з’явилися на порталі «Український освітній всесвіт» для поліпшення комунікації, обміну ідеями та методичними напрацюваннями.

Підсумовуючи переваги проєкту, модератори зазначали, що портал "Український освітній всесвіт" – це:
 перша та єдина онлайн-карта українознавчих освітніх закладів світу;
 новітня комунікативна платформа для активних українських освітян;
 виняткова нагода спільно діяти;
 форум, де вас почують освітяни з усього світу;
 майданчик для обміну досвідом і напрацьованими матеріалами;

 джерело інформації про діяльність українознавчих закладів у світі та база їхніх контактів;
 можливість утворити спільні авторські колективи;
 ефективний доступ до оголошень, анонсів і повідомлень.

Онлайн-подія «Український освітній всесвіт 2.0» «має неабияке значення у справі розбудови українського освітнього простору в усьому світі. Портал уже став помітним явищем і наближає українські середовища одне до одного. Він дозволяє обмінюватись досвідом, формувати нові амбітні проєкти. Завдяки порталу українці з усього світу можуть краще пізнати себе. Дискусія щодо організації та проведення занять з української мови в мережі теж надзвичайно актуальна», – переконаний і перший проректор Національного університету «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Дякуємо колегам за співпрацю!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.