Дата публікації:
23 лютого 2022
Кількість переглядів:
308
Поділитися:

22-й рік поспіль 21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови – свято краси та самобутності кожної мови, свято дружби, діалогу, поваги до національної культури. На кафедрі мовної підготовки іноземних громадян стало вже доброю традицією у цей день проводити урочистості, вшановувати велич кожної мови.

У багатьох країнах світу у цей день лунає рідна, материнська мова, говорять про необхідність підтримувати національну мову як найцінніший скарб людини. До урочистостей, присвячених Міжнародному дню рідної мови, які проводилися на кафедрі мовної підготовки іноземних громадян, долучилися у режимі онлайн студенти медичного інституту, учасники студентського наукового гуртка «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.): Галі Мохамед Юссеф Мохамед Юссеф із Єгипту (гр. МЦ.м-010ан), Саєд Мубаашера Ірфан (гр. МЦ.м-737ан), Пармар Кхіаті Нілешсінг, Пател Кушбу Парімал, Пател Харді Кіранкумар, Пател Равірадж Махендрабхай (гр. МЦ.м-734ан) та Шівангі (гр. МЦ.м-735ан) із Індії, Мусса Захра Саід із Танзанії (гр. МЦ.м-015ан), Хссаіда Адам (гр. МЦ.м – 919ан) із Марокко та Гюлтекін Емірхан із Туреччини (гр. МЦ.м-015ан).

У цей день студенти говорили рідними мовами, демонстрували красу материнської мови, розповідали вірші про головне у житті кожної людини – рідну країну, родинне тепло, мамину любов, кохання; нагадували про важливість збереження мовного та культурного розмаїття, необхідність міжнаціонального діалогу. 

Кожен із студентів з любов’ю та теплом розповів про свою рідну мову, про її красу, багатство, самобутність. «Я вважаю, що Міжнародний день рідної мови – дуже красиве свято, – зауважила Саєд Мубаашера Ірфан. – Це свято, яке об’єднує усіх людей, попри національність, колір шкіри тощо, оскільки у цей день ми віддаємо шану усім мовам і культурам, які існують у світі».

«Для мене арабська мова – це коштовний скарб, який зберігає традиції, історію, культуру, багатовіковий досвід арабського народу, – сказав Галі Мохамед Юссеф Мохамед Юссеф. – Якщо ви не знаєте рідної мови, ви не поважаєте своїх батьків та пращурів».

«Рідна мова асоціюється у нас з нашими родинами, особливо з бабусями та матусями. Перші слова, перші пісні та оповідання ми почули саме від них», – зізнаються Пармар Кхіаті Нілешсінг, Пател Кушбу Парімал та Пател Харді Кіранкумар. Дівчат підтримали усі студенти. «Так, саме мама співала мені пісень на суахілі. Тому зараз я хочу розповісти вірш про маму на суахілі», – говорить Мусса Захра Саід. «Я теж вважаю, що саме завдяки маминим казкам та пісням я долучився до краси французької мови. Тому саме про маму я хочу сказати теплі слова рідною мовою», – зауважив Хссаіда Адам.

«На мою думку, – говорить Гюлтекін Емірхан, – тільки рідною мовою людина говорить про кохання, про потаємні почуття та мрії. Послухайте, як гарно звучить вірш про кохання турецькою».

«А я хочу розповісти на хінді про свою рідну країну, тому що без мови немає народу, немає рідного краю», – говорить Шівангі. – Рідна мова, рідна країна, рідна мама назавжди у серці кожної людини».

З великою повагою говорили студенти про красу та мелодійність української мови. «Завдяки викладачам кафедри мовної підготовки ми вивчили українську мову, осягли її велич, долучилися до історії та культури України, – засвідчили студенти. – Українська мова стала для нас другою рідною мовою. Дякуємо вам за те, що прищепили любов до української мови. І дякуємо за чудове свято – День рідної мови».

Подарунком від учасників гуртка «Нащадки Гіппократа» стало відео, у якому хлопці і дівчата продемонстрували красу рідної мови та розповіли свої улюблені вірші.

Дякуємо студентам за щирі слова, любов і повагу до рідної та української мови.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.