Дата публікації:
23 лютого 2022
Кількість переглядів:
168
Поділитися:

21 лютого у рамках святкування Міжнародного дня рідної мови старший викладач кафедри Дядченко Г.В. і доцент кафедри Кулішенко Л.А. взяли участь у роботі наукового семінару «Українська мова в інформаційному просторі: стан, виклики, актуальні завдання», організованого Інститутом української мови НАН України.

На семінарі обговорювалися питання, пов’язані з функціонуванням нормативних і позанормативних елементів в усних і писемних текстах сучасних медіа, а також із гіпертрофованою англізацією мови ЗМК як викликом мовного сьогодення. Було наголошено на небезпеці поступового витіснення української мови з медійного та науково-навчального середовища іноземними мовами. У свою чергу, викладачі кафедри підготували доповіді з тем «Англізми в українських рекламних текстах» (Дядченко Г.В.) і «Особливості використання англізмів у мові українських ЗМК» (Кулішенко Л.А.).

Науковці одноголосно підтримали думку про особливу наукометричну цінність праць українською мовою та необхідність прирівнювання українознавчих досліджень, опублікованих у фахових виданнях України до видань, індексованих базами даних «Scopus» і «Web of Science», а також щодо запровадження системи лояльності й сприяння науковій діяльності україністів у межах державних фахових видань.

Доповідачі також згадували про так зване «фемінитивне божевілля» в медійному середовищі, переконуючи в необов’язковості зміни іменників – назв професій на позначення осіб жіночої статі, оскільки це не узгоджується з нормами української літературної мови. Серед інших загроз існуванню української гуманітарної науки також називався вплив грантових досліджень, зниження наукового рівня у царині літературознавчих і мовознавчих досліджень, здійснених у фокусі гендерних досліджень, фінансованих закордонними агентами впливу.

Підсумки наукового семінару підвів директор Інституту української мови НАН України доктор філологічних наук, професор Гриценко Павло Юхимович, котрий подякував учасникам семінару за професійну і змістовну розмову про статус і стан сучасної української літературної мови у медійному просторі, про роль літературної норми, спостережень над динамікою мовної норми. Було визначено дії лінгвістів та урядовців для покращення мовної ситуації. Павло Юхимович зауважив, що зважена, аргументована, системна наступальна робота здатна привести до бажаних результатів.

Ми вкотре переконалися в невичерпному багатстві української мови та отримали щиру насолоду від спілкування з однодумцями!

https://www.youtube.com/watch?v=6f0A-SV1uWc

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.