Дата публікації:
27 червня 2022
Кількість переглядів:
219
Поділитися:

Старший викладач кафедри мовної підготовки іноземних громадян Дядченко Ганна Вікторівна проходила науково-педагогічне стажування в Університеті ім. Ф. Палацького в Оломоуці (Чеська Республіка).

Мета стажування передбачала обмін досвідом і набуття технічних, інформаційних та методичних компетенцій з широкого спектру знань щодо теоретичних і методичних засад дистанційного навчання; набуття компетенцій зі створення й ефективного застосування е-лірингових навчальних програм в інформаційному суспільстві як чинника виходу із соціокультурної та геополітичної кризи; спільний пошук шляхів і методів розбудови стійких дистанційних освітніх систем та їх підтримки в майбутньому, а також випрацювання стратегії модернізації та інтернаціоналізації обох партнерських інституцій.

Контакт із приймаючим закладом було налагоджено завдяки посередництву доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України Сюти Галини Мирославівни.

Крім передбачених цілей, у результаті співпраці з Університетом ім. Ф. Палацького в Оломоуці відбулося пожвавлення наукової активності старшого викладача, зокрема заплановано участь у XI Оломоуцькому симпозіумі україністів Середньої і Східної Європи, а також публікацію статті у збірнику наукових праць «Ukrajinistika v novém miléniu. Současná ukrajinistika: problémy jazyka, literatury a kultury».

Ганна Вікторівна ділиться особистими враженнями та розповідає про університет ім. Ф. Палацького і чеське місто Оломоуць: «Головний корпус університету розташовано в центрі міста у стародавній будівлі XVII століття, одначе потрапляючи під високі стелі цієї унікальної споруди, відчуваєш себе в сучасності або навіть у майбутньому (принаймні хотілося б, щоб саме таке майбутнє очікувало й на українські університети). Ключі до аудиторій електронні, обладнання вражає своєю різноманітністю й функціональністю: на столі викладача комп’ютер, у кожній аудиторії - інтерактивна дошка; у коридорах знаходиться безкоштовна копіювальна техніка. Паперів – мінімум: усе в електронному вигляді.

Поруч із головним корпусом знаходяться університетська бібліотека, друкарня та книжкова крамниця. Бібліотека також обладнана інноваційно, однак я помітила, що паперовими книгами студенти цікавляться не менше, ніж електронними. Студенти добре обізнані з творами наших класиків - Тараса Шевченка й Лесі Українки, вони знають і про жахливі реалії війни в Україні. Тема війни була постійною, не лише поза аудиторіями, але й на заняттях, офіційних заходах. Ми відчули підтримку й бажання допомогти, чимось зарадити. Майже всі чеські викладачі та студенти, що володіють українською мовою, працюють волонтерами. Щиро дякую керівництву та колегам з університету, зокрема проф. Аллі Мстиславівні Архангельській, що завідує секцією україністики, за змістовні лекції, наукове та людське спілкування.

Невелике місто Оломоуць насичене історичними пам’ятками, котрі свідчать про події минулого. Тому не дивним є те, що численні туристи охоче відвідують це містечко, особливо на вихідних. На кожному кроку в місті - затишні кав’ярні, пекарні й кондитерські магазинчики, котрі тут мають назву цукрарень, тож втомлені мандрівники завжди мають можливість відпочити й поспілкуватись за філіжанкою кави або й за кухолем чудового чеського пива. Одначе для цього ви маєте відвідати вже не цукрарню, а пивницю, котрих у місті також сила-силенна. Найкраще пиво в Оломоуці – темне, воно солодкаве на смак.

На площі в центрі Оломоуця, як і будь-якого європейського міста, - неперевершеної краси середньовічна ратуша з унікальними годинниками, які показують не лише час, а й рух астрологічних об’єктів. На великому циферблаті відтворено розташування планет на фоні знаків зодіаку. Ополудні фігурки рухаються, що є однією з численних туристичних принад міста.
Оломоуць – дуже зелене місто. Здається, що постійно перебуваєш у парковій зоні, настільки багато тут дерев, кущів, охайно та вибагливо оформлених квіткових клумб.

Особливої уваги заслуговують моравські костьоли - як стародавні, так і сучасні. Серед них вирізняється Базиліка Діви Марії, збудована на високому пагорбі, звідки відкривається чудовий вид на місто. Звісно, ми цікавились католицькими релігійними спорудами передусім як туристи, однак постійно звертались у молитвах до Бога й молили Його за скоріше настання миру й перемогу нашої країни у цій жахливій війні».

Академічна мобільність викладачів під час війни в України — це можливість набути новий досвід, обмінятися думками, розповісти чеським колегам та студентам про те, що дійсно відбувається в нашій країні, як український народ мужньо протистоїть російській агресії. Дякую організаторам за запрошення, завідувачу кафедри - за сприяння в проходженні стажування. Це був новий цікавий досвід, який я здобула незважаючи на складні обставини, що їх переживають освіта і наука під час війни.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.