Дата публікації:
13 грудня 2022
Кількість переглядів:
159
Поділитися:

Науковців та громадських діячів, викладачів та вчителів українських навчальних закладів, українських освітян із майже 40 країн світу зібрав Другий світовий форум українознавчих навчальних закладів «В освіті сила України». Захід відбувся 11 грудня 2022 р. з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у партнерстві зі Світовим Конгресом Українців (СКУ) та зі Світовою Федерацією Українських Жіночих Організацій (СФУЖО).  У форумі взяла участь викладачка кафедри Пилипенко-Фріцак Н.А.

Роботу форуму відкрила директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська, яка зауважила на  створенні першої у світі платформи українознавчих освітніх закладів за кордоном «Український освітній всесвіт» як значущому результаті роботи Першого світового форуму та наголосила на нових викликах, які постали перед українською освітою після повномасштабного вторгнення російської армії на територію України. Тисячі  українських вимушених мігрантів, передусім сімей з дітьми з центральних та східних регіонів України, опинилися за кордоном. Тому одне із завдань, яке постало перед організатори форуму, – окреслення та розв'язання питань, розроблення рекомендацій та перспективного плану роботи, пов’язаних з українською освітою нових українських мігрантів на усіх континентах.      

Під час панельної дискусії  «Після перемоги: візія української освіти за кордоном» Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет підкреслив, що розв'язання освітніх питань української молоді – вимушених мігрантів є пріоритетним та вкрай вагомим для української влади. Промовці Наталія Пошивайло-Таулер (регіональна віцепрезидентка Світового Конгресу Українців (СКУ) Австралії та Океанії), Оксана Винницька-Юсипович (почесна консулка Канади в Україні, докторка філософії, викладачка кафедри початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету ім. І. Франка), Павло Садоха (регіональний віцепрезидент Світового Конгресу Українців (СКУ) Північної, Південної й Західної Європи, голова Спілки українців Португалії), Віра Коник (регіональна віцепрезидентка Світового Конгресу Українців (СКУ) Центральної та Східної Європи), Мирослава Керик (голова правління Фонду «Наш вибір», співробітниця Інституту Філософії та соціології Польської Академії Наук) та Любов Любчик (учителька Української школи при церкві Святого Володимира Великого у Парижі, членкиня управи Союзу українок Франції) наголосили на проблемах, які постали перед українськими сім’ями з дітьми, шляхах вирішення та дієвій допомозі, яку надають українознавчі навчальні заклади світу, українознавчі студії, суботні та недільні школи.

Серед нагальних питань обговорювалися такі: що варто робити, аби протидіяти асиміляції української молоді – вимушених мігрантів? Як інтегруватися в нові суспільства, але зберегти  українську ідентичність? Як заохотити українських дітей та батьків, які вимушено перебувають за межами України,  обирати українські навчальні заклади, а не російські? Як протистояти «руZZкаму міру» за кордоном? Що таке «Український освітній всесвіт» та як ним користуватись?

На події також було представлено презентацію «Створення мережі ресурсних інклюзивних центрів для освіти дітей українських біженців: на прикладі Португалії» Катерини та Ігоря Островських. 

Під час роботи у форматі «світових кафе» учасники мали змогу обговорити насущні питання, висловити свої міркування щодо роботи українознавчих навчальних закладів світу у процесі інтеграції українських родин в новому середовищі та водночас збереження та поглиблення української ідентичності,  популяризації української мови серед родин вимушених мігрантів, подолання російських наративів у закордонних навчальних закладах.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.