Дата публікації:
29 грудня 2022
Кількість переглядів:
184
Поділитися:

29 грудня відбулося засідання наукового студентського об’єднання «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.), на якому студенти та керівник підбили підсумки науково-дослідної роботи гуртківців за 2022 календарний рік.

Не встиг закінчитися Covid, як розпочалися нові страшні та згубні події – повномасштабне вторгнення російської армії в Україну. Війна – це завжди шок; неможливо передбачити та підготуватися до найстрашніших викликів: обстрілів, руйнувань, смерті, що надають відчуття страху та постійної небезпеки. 24 лютого 2022 року стало днем, який назавжди змінив життя України та світу. Переживши шок від перших тижнів агресії, викладачі та студенти адаптувалися до життя і навчання в умовах війни, оскільки у цей доволі важкий час забезпечення якості освіти набуває особливого значення.

Через російську воєнну агресію більшість іноземних студентів вимушені були виїхати з міста, залишити Україну. Але це не стало на заваді пошуково-творчій та науково-дослідній діяльності учасників наукового студентського об’єднання  «Нащадки Гіппократа»: протягом року регулярно відбувалися засідання гуртка в онлайн-режимі на платформі Google Meet, гуртківці вкотре продемонстрували прагнення до нових знань, допитливість і старанність,  наполегливе бажання займатися науковою роботою, студенти активно долучалися до підготовки та проведення освітньо-виховних заходів, брали участь у науково-практичних конференціях, семінарах, університетських заходах, українських загальнонаціональних акціях, міжнародних святах.  

За доброю традицією учасники гуртка взяли участь у XIII студентській конференції «Перший крок у науку» (9-13  травня 2022 р., Суми, СумДУ), де представили результати власних досліджень (з публікацією тез) «Українські іменники спільного роду, що відбивають ставлення людини до праці» (Абоурамех Елбасиоуни та Елморсі Ахмед Магед, гр. МЦ.м-010) та «Дослідження впливу мови ненависті на індійських студентів під час навчання» (Шрівастава Деванші, гр. МЦ.м-010 і Терновой Денис, гр. МЦ.м - 015).

Студент Абдул Равуф (МЦ.м-129) доповів з теми «Міждисциплінарний підхід у формуванні професійних комунікативних навичок іноземних студентів-медиків на заняттях української мови» на YI Усеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Інновації в освіті та педагогічна майстерність учителя-словесника» (27-28 жовтня 2022 р., Суми, СумДПУ імені А.С.Макаренка). 

Справжнім святом науки стало проведення кафедрою мовної підготовки іноземних громадян V Всеукраїнської науково-практичної студентської онлайн-конференції «Наукова спільнота студентів ХХІ століття», під час роботі якої гуртківці представили цікаві здобутки своєї науково-дослідної діяльності та мали змогу опублікувати тези. Студента  Гавісіддаппа Карібасамма Гаанашрі (МЦ.м-129) доповіла з теми «Традиційний індійський танець як форма міжкультурної комунікації»; Нджему Вікторія Джеральд (МЦ.м-125) представила дослідження «Формування вторинної професійної мовної особистості з урахуванням принципу текстоцентризму на заняттях з української мови як іноземної»; Гюлтекін Емірхан (МЦ.м-015) презентував роботу «Деякі аспекти граматичної інтерференції у тюркомовній аудиторії».

Відмітною рисою 2022 року стала творчо-пошукова робота гуртківців і участь у підготовці та проведенні освітньо-виховних заходів, спрямованих на підвищення навчально-пізнавальної активності студентів, створення позитивної мотивації навчання та сприятливого емоційного фону, формування в іноземців активної громадянської позиції та поваги до культурних, національних, державних традицій і цінностей України. За участі учасників гуртка проведені такі заходи, як-от: «Я – толерантна людина», присвячений міжкультурній толерантності та протидії мові ненависті (матеріали й результати дослідження, зробленого спеціально для цього заходу, стали основою для виступу студентів під час XIII студентської конференції «Перший крок у науку»); «Рідною мовою про найдорожче», присвячений Дню рідної мови, під час якого студенти говорили рідними мовами, демонстрували красу материнської мови, розповідали вірші про головне у житті кожної людини – рідну країну, родинне тепло, мамину любов, кохання; під час заходу «Європейський день мов – свято, що єднає країни», гуртківці   представили доповіді про історію та мету свята, про найбільш поширені мови та мови, що знаходяться на межі зникнення, нагадали про важливість збереження мовного та культурного розмаїття, необхідність міжнаціонального діалогу;  захід національно-ціннісного та патріотичного спрямування для іноземних та українських студентів «З Україною у серці» (у контексті реалізації Модуля Жан Моне міжнародної програми Еразмус+ з теми «Європейські цінності міжкультурного діалогу в освіті: міждисциплінарний та інклюзивний підходи» (EUROVALID) та у рамках проєкту «Національно-ціннісне та патріотичне виховання особистості у процесі мовної підготовки у системі інтернаціональної університетської освіти в умовах воєнного стану»); «Українська мова єднає і надихає» з нагоди «Дня української писемності та мови», у рамках якого іноземці долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту Національної єдності. Результати проведених освітньо-виховних заходів, підготовлені гуртківцями проєкти та презентації, творчі доробки та складені самостійно вірші, у яких відкарбовані думки та почуття студентів, свідчать не лише про велику допитливість, обдарованість та  знаттєлюбність гуртківців,  але і є прикметою поваги та любові до української мови, до України, яка стала, за словами студентів, їхньою другою домівкою.   

          Щиро дякуємо усім студентам, які долучилися до роботи гуртка «Нащадки Гіппократа», та бажаємо творчого запалу, наполегливості у науково-дослідній роботі, цікавих проєктів і нових досягнень у вивченні української мови!

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.