Дата публікації:
26 лютого 2023
Кількість переглядів:
187
Поділитися:

21 лютого 2023 - Міжнародний день рідної мови. Цей день визнає, що мови та багатомовність можуть сприяти інклюзії, а цілі сталого розвитку спрямовані на те, щоб нікого не залишити осторонь. ЮНЕСКО заохочує та підтримує багатомовну освіту на основі рідної або першої мови.

Це тип освіти, який починається з мови, якою учень володіє найбільше, а потім поступово вводить інші мови. Цей підхід дає змогу учням, чия рідна мова відрізняється від мови навчання, подолати прірву між домом і школою, відкривати шкільне середовище знайомою мовою і, таким чином, краще навчатися. Багатомовність сприяє розвитку інклюзивних суспільств, які дозволяють численним культурам, світоглядам і системам знань співіснувати. Тема Міжнародного дня рідної мови у 2023 році «Багатомовна освіта – необхідність трансформації освіти» узгоджується з рекомендаціями, висловленими під час Саміту з питань трансформації освіти, де також було зроблено акцент на освіті та мовах корінних народів. Багатомовна освіта на основі рідної мови полегшує доступ до навчання та залучення до нього груп населення, які розмовляють мовами, що не домінують, мовами меншин і мовами корінних народів*

Про освіту, про особливості навчання на основі рідної мови та про багато іншого пізнавального розповіла викладачка кафедри Інна Сергіївна Левенок у культурно-освітньому онлайн-заході до Міжнародного дня рідної мови, який відбувся 21 лютого 2023 року, у якому взяли участь іноземні студенти-медики групи МЦ.м-916і, а також українські студенти групи А2.ЕЛІТ1-24. Говорили про особливості вивчення української, турецької, німецької та інших мов світу, про діалекти, мовні цікавинки. Студенти жваво обговорювали тему, наводили приклади з життя.  Дійшли висновку, що необхідно любити, плекати рідну мову, у якому б куточку світу зараз не знаходились.

 

*взято з джерела https://www.un.org/en/observances/mother-language-day

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.