Дата публікації:
23 травня 2023
Кількість переглядів:
356
Поділитися:

Учасники гуртка «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.) і студенти групи МЦ.м-825 долучилися до проєктної діяльності та провели освітній онлайн-захід з розвитку навичок міжкультурної комунікації й толерантності «Моя національна ідентичність: самобутність мови, культури, традицій», який став святом міжкультурного розуміння, подією, що дала можливість іноземним студентам дізнатися про культуру, традиції та історію країн, де проживають їхні однолітки, ближче познайомитися з неповторними маркерами української культури та історії, які формують національну самосвідомість українців.

Іноземні студенти підготували змістовні доповіді з теми, розмірковували над питаннями: що є виміром національної ідентичності, як вона формується і з яких елементів складається поняття національна ідентичність для кожного окремого учасника заходу, як взаємодіють національна ідентичність та інші аспекти особистої ідентичності тощо. У цікавих тематичних презентаціях учасники заходу демонстрували самобутність традицій, культури, мови кожної нації, систему цінностей та історичні події, які формують національну самосвідомість.

Саєд Мубаашера Ірфан (гр. МЦ.м-737) у доповіді «Що таке національна ідентичність» нагадала присутнім, що національна ідентичність – це відчуття належності людини до певної нації, етносу, наголосила, що національна ідентичність кожної людини формується складною взаємодією історичних, культурних і соціальних факторів, та підкреслила, що саме мова є головним ідентифікатором національної самосвідомості, оскільки мова забезпечує комунікацію між людьми та допомагає зберегти й передати культурну спадщину. Учасники гуртка спільно з керівником підготували доповідь та презентацію «Національна ідентичність українського народу: вільні, сміливі, нескорені», у яких представили ідентифікатори національної ідентичності українців: неповторну колоритну культуру, національні традиції та свята, запальні танці та ніжні пісні, співучу мову, державні та національні символи, систему цінностей, історико-політичні події та події сьогодення. Усі присутні погодилися, що повномасштабна війна України проти російської армії ще більше згуртувала український народ та стала потужним фактором у формуванні національної ідентичності українців. «Для мене Україна є символом незламності та боротьби за свободу», – каже Аішварія Нанда (гр. МЦ.м-814). Дівчину підтримав Шубхам Кумар (гр. МЦ.м-737): «Якщо мене питають, якими є українські люди, я відповідаю: це нація добрих, відкритих, сильних, із незламним духом людей; це нація переможців». 

Тожімуродов Адхамжон представив доповідь «Національна ідентичність: культура, мова, традиції узбецького народу», у якій розповів про сукупність ідентифікацій, які формують національну ідентичність узбецького народу. «Національна ідентичність узбецького народу має глибоке коріння, вона відображає унікальну культуру, традиції, мову та історію мого народу, – зазначив Адхамжон. – Узбекистан є багатонаціональною державою, проте національна ідентичність узбецького народу зберігається і зміцнюється завдяки унікальним культурним традиціям, які передаються нащадкам». З великою пошаною і любов’ю до свого народу розповів Тожімуродов Адхамжон про національні традиційні свята, страви, національний одяг, музичні інструменти, пісні й танці, весільні традиції та родинні цінності, які, за словами студента, є невіддільною складовою національної узбецької ідентичності.

Завдяки презентації Елче Сафи та Ялчіна Азада «Національна ідентичність курдського народу» учасники заходу познайомилися з факторами, які формують національну самосвідомість курдів: багатою оригінальною культурою, мовою, традиціями. Сафа зазначив: «Курди – це народ без своєї держави, який проживає на територіях кількох сучасних держав, таких як Туреччина, Ірак, Іран та Сирія, тому боротьба курдів за незалежність є потужним фактором у формуванні курдської ідентичності». «Курдська мова також є важливим аспектом курдської ідентичності, – додав Азад. – Курдською мовою говорить приблизно 30 мільйонами людей по всьому світу. Попри переслідування та дискримінацію, ми зберегти нашу мову та передаємо її із покоління у покоління».

«Одним з головних факторів, які формували національну ідентичність палестинського народу, є багата давня культура (національний костюм, танці, музика, кухня та свята), звичаї, система цінностей, які пов’язані з арабським світом та звичаями Сходу, мають тісний зв’язок з релігійно-духовними традиціями, – зазначив Албатат Махді О. А., демонструючи презентацію «Національна ідентичність: культура, мова, традиції арабів Палестини».  «Та на мою думку, – продовжує Махді, – національна ідентичність палестинців щільно пов’язана з політичною історією регіону, на якому ми проживаємо. Ключовим елементом нашої національної ідентичності є палестинська територія та наші цінності, які ми готові відстоювати, оберігати, захищати: прагнення до незалежності, бажання бути вільними». 

Аладайлех Алмонтасер Хуссейн Салім та Нассар Ахмад Абдаллах Амін у своїх доповідях «Національна ідентичність: культура, мова, традиції арабів Йорданії» та «Йорданська ідентичність» познайомили присутніх з елементами, які формують національну ідентичність арабів цієї Йорданії: з давньою йорданською культурою та історією, які сягають у глибину століть, неповторною архітектурою, національними традиціями та обрядами, святами, музикою та танцями, традиційними стравами національної кухні тощо. «Традиційні національні свята та обряди, музика та танці, національна кухня – все це допомагає зберігати унікальні риси нашої йорданської ідентичності та створює почуття приналежності до свого народу», – каже Ахмад. «Національна ідентичність йорданців пов'язана з історією та географічним розташуванням нашої країни, – підкреслює Алмонтасер. – Йорданія перебуває на перетині багатьох культурних та історичних традицій, що робить її унікальною та різноманітною. Ми пишаємося своєю історією, культурною спадщиною, традиціями, передаємо ці знання майбутнім поколінням, і це також допомагає формувати нашу національну ідентичність».

Щиро дякуємо усім учасникам заходу за цікаві змістовні виступи,

за можливість дізнатися про багате розмаїття національної ідентичності наших студентів.

Освітній захід став справжнім святом різноманітності та культурного обміну, святом розуміння, толерантності, 

поваги до різних шляхів, якими люди йдуть у самовизначенні!

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.