Дата публікації:
03 січня 2017
Кількість переглядів:
3006
Поділитися:

Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят і державне свято в більш ніж у 100 країнах світу. Воно святкується на честь народження Ісуса Христа. У більшості країн християнського світу (католицького, протестантського та деяких православних церков) Різдво святкують 25 грудня відповідно до нового григоріанського календаря.

У православ'ї Різдво Христове святкується 7 січня. Незважаючи на певну схожість у святкуванні Різдва у країнах Європи і Америки, особливості різних культур і народів доповнюють його своїми неповторними барвами.

В Україні Різдво починають святкувати шостого січня, в Святий вечір. За столом прийнято збиратися всією сім'єю відразу ж після появи першої зірки в небі, яка символізує Віфлеємську зірку, що сповістила пастухів про народження Ісуса.

На столі обов'язково має бути дванадцять страв – на честь дванадцяти апостолів. Обов'язковою стравою є кутя, яка представляє собою пшеничну або рисову кашу, змішану з маком, родзинками, медом і горіхами, а також узвар – зварений із сухофруктів компот. Сьомого числа в гості ходять тільки до родичів.

У деяких регіонах України існує традиція прикрашати стіл Дідухом (снопом пшениці чи вівса спеціальної форми). Він символізує добробут в новому році. Як і в старовину, в сільських хатах багато сімей до Різдва підлогу покривають свіжим сіном, а стіл – соломою, на яку потім стелять скатертину і ставлять частування. Все це нагадує, що Ісус Христос народився не в царських палатах, а в овечому хліву і був покладений у ясла на солому.

Починаючи з вечора 6 січня, усюди ходять колядники з «Віфлеємською зіркою». На палиці закріплюється велика зірка з позолоченого паперу, палиця прикрашається ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері.

Вранці 7 січня вся родина або кілька представників йдуть до церкви на святкову молитву. Повертаючись з церкви, люди радо вітаються: «Христос народився!» Їм відповідають: «Славімо його!».

Давнім різдвяним звичаєм в Україні було ходіння з вертепом. Вертеп – це невеликий короб, що зображує печеру, де, за переказами, народився Христос. Цей короб – мініатюрний ляльковий театр, в якому народні умільці грають цілі вистави на тему Різдва.

Незважаючи на особливості традицій святкування Різдва у різних народів, в даний час практично всіх їх об'єднують деякі загальні символи. До них відносяться і традиція дарувати на Різдво подарунки, і обов'язковий персонаж свята – Санта-Клаус (у нас Дід Мороз), і різдвяна ялинка, прикрашена іграшками та гірляндами. Практично повсюдно на Різдво вішають святкові вінки і дзвіночки, а також запалюють різдвяні свічки. У це світле свято все люди славлять Христа, вітають один одного: «Христос народився!», а рідним і близьким надсилають різдвяні листівки.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.