Дата публікації:
02 квітня 2017
Кількість переглядів:
2394
Поділитися:

28-30 березня 2017 року в СумДУ відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми навчання іноземних студентів на сучасному етапі», присвячена 25-річчю створення ДМО та кафедри мовної підготовки іноземних громадян.

Ініціатором проведення цього заходу виступив Департамент міжнародної освіти Сумського державного університету, кафедра мовної підготовки іноземних громадян факультету іноземної філології та соціальної комунікації.

Конференцію «Актуальні проблеми навчання іноземних студентів на сучасному етапі» проведено вчетверте. Вона засвідчила актуальність питань, пов’язаних із викладанням та функціонуванням української (російської) мови як іноземної.

У роботі ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми навчання іноземних студентів на сучасному етапі» взяло участь 86 учасників з 7 країн світу: Білорусі, Йорданії, Палестини, Узбекистану, Індії, Туркменістану, Танзанії, Азейбарджану, а також із різних регіонів України.

Серед учасників конференції – 2 доктори наук, 34 кандидати наук.

Засідання відбувалися у форматі пленарних та секційних засідань. На пленарному засіданні були представлені доповіді вчених, які приїхали з Київського університету ім. Т. Шевченка: Г.Д. Швець «Навчальна екскурсія для іноземних студентів: реєстр типових комунікативних інтенцій і лексико-граматичних структур»; М.В. Шевченко виступила з доповіддю «Інтегроване навчання видів мовленнєвої діяльності в курсі української мови як іноземної: проект заняття». Доповідь О. М. Самусенко «Вивчення міфопоетичної картини світу на заняттях з лінгвокраїнознавства української мови на матеріалі мультфільмів» викликала інтерес серед викладачів і співробітників ДМО. Вчені нашої кафедри представили такі доповіді: А. А. Силка «Принципи створення дистанційного курсу української мови як іноземної для англомовних студентів», О. М. Волкова «Основні напрямки мовної підготовки аспірантів-іноземців в СумДУ», Л. В. Біденко «Актуальні проблеми викладання української мови як іноземної».

Також на пленарному засіданні було заслухано відеодоповіді вчених з Брестського педагогічного університету ім. А. С. Пушкіна (Білорусь): тема доповіді завідувача кафедри загального та російського мовознавства О. Б. Переход звучала так «Особливості магістерської підготовки іноземних громадян в аспекті РЯІ». Цікавою була доповідь і кандидата філологічних наук, доцента кафедри Н.М. Гуріної  «Вивчення економічної лексики на заняттях РЯІ (на матеріалі лексикографічних джерел)».

У рамках конференції відбулася презентації нових навчальних видань з української (російської) мови як іноземної: представлено виставку методичних матеріалів кафедри, презентовано посібники з української мови для іноземців, підготовлені на замовлення ООН у справах з біженцями; презентовано перші напрацювання у підготовці дистанційного курсу української мови для англомовних студентів.

Супутніми заходами конференції були: презентація відеоролика «Візитівка кафедри мовної підготовки іноземних громадян», «Привітання випускників» (з Йорданії, Іраку, Палестини).

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.