Дата публікації:
24 грудня 2023
Кількість переглядів:
109
Поділитися:

У рамках виконання освітньо-наукової міжнародної грантової програми  Модуль Жан Моне Erasmus+ «Європейські цінності міжкультурного діалогу в галузі освіти: міждисциплінарний та інклюзивний підходи» («European values of intercultural dialogue in education: interdisciplinary and inclusive approaches» – EUROVALID)  студенти і студентки презентували дослідницькі проєкти з історії феміністичного руху.

Захід проведено в контексті реалізації завдань курсу «Гендерні студії: концепції і практики» під керівництвом доцента кафедри мовної підготовки іноземних громадян Ольги СИДОРЕНКО.

Юнаки і дівчата торкалися питань витоків феміністичних рухів, з’ясували роль суфражисток у боротьбі за надання жінкам виборчого права, а також проти дискримінації жінок у правовому полі, політичному та економічному житті; приділили увагу сучасним видам і течіям фемінізму: фемінізми гендерного реформування, гендерного опору, гендерного повстання. Жваву дискусію викликали ідеї сучасних феміністичних теорій – ліберального, радикального та культурного фемінізму. Вразила учасників історія українського жіночого руху, що розпочалася ще задовго до перших виступів суфражисток у Європі та Америці –  із середини XIX ст. Доповідачки розповіли про  першу українську феміністку Наталію Кобринську, яка створила українську жіночу організацію – «Товариство Руських жінок», метою якої було створення умов, за яких жінки зможуть вийти за межі будинку – створення «охранок» (прототипів дитячих садків), загальних кухонь тощо, а також можливість створювати жіночі кооперативні підприємства, щоб здобувати економічну незалежність. Приділили увагу діяльності українських поборниць жіночих прав Ольги Кобилянської, Марії Вілінської, Христі Алчевської, Лісі Українки, ідеї яких дали життя сучасному розумінню гендерної рівності та шляхів боротьби з гендерною дискримінацією.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.