Дата публікації:
16 листопада 2022
Кількість переглядів:
220
Поділитися:

Уже стало доброю традицією проводити у листопаді заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Напередодні свята іноземні студенти–учасники  гуртка «Нащадки Гіппократа», керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.,  долучилися до проєктної діяльності та підготували презентацію, присвячену Дню української писемності та мови, події, яка гуртує не лише українців,  але й усіх небайдужих до величі й краси українського слова.

Студенти представили доповіді про зародження писемності в Україні, розповіли цікаві факти про українську мову, прочитали приказки, прислів’я та зворушливі вислови письменників, присвячені красі та багатству нашої мови, її безперечної значущості у єднанні українського народу, презентували власні творчі роботи, поділилися думками. «Ми дуже щасливі, що можемо долучитися до святкування Дня української писемності та мови, – кажуть студентки 6 курсу Пармар Кхіаті Нілешсінх та Харді Пател  (МЦ.м-734). – Саме завдяки святу мови ми, іноземні студенти, маємо змогу знову бути разом: разом з нашими друзями по гуртку, разом з викладачами університету та усіма людьми, яких об’єдную українська мова».   «Мова – одна із головних цінностей кожного народу, неповторний скарб. Українська мова – це скарб і гордість українського народу. Я знаю, що зараз, у цій страшній війні, українській народ боронить не лише свою землю, але й захищає українську мову», – зазначає Саєд Мубаашера Ірфан (МЦ.м-737). – На мою думку, українська мова єднає усіх, хто любить та береже її, єднає та надихає на боротьбу за мирне та незалежне майбутнє України». Підтримують Мобуашеру й студенти Западія Вірал Панкаджбхай, Харікант Ратхор, Пател Равірадж (МЦ.м-734), говорячи, що участь у заходах, присвячених Дню української писемності та мови, –  це їхній посильний внесок у спільну справу боротьби та єдності з українцями. Студенти запевнили: «Ми обов’язково приєднаємося до урочистостей, які відбудуться у СумДУ 9 листопада з нагоди Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Впевнені, що цьогорічний текст буде патріотичний, сповнений любові до української мови та рідної землі, віри у перемогу».

9 листопада, завдяки організованій факультетом ІФСК онлайн-трансляції, іноземні студенти долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту  Національної єдності. За словами студентів, зміст тексту був зрозумілий, але написати диктант було нелегко. «Текст був дуже красивий, мова мелодійна, – говорять Шаджі Гоутхам та Дженсе Рінсо (МЦ.м-814). – Ми гарно запам’ятали перше речення і написали його. Потім слухали красиву мелодійну українську мову». «Свої відчуття ми відтворили у малюнках, які, на наш погляд, передають ідею тексту: Україна наш спільний дім. Після перемоги над ворогом українські люди обов’язково повернуться до своїх домівок, а ми приїдемо до України, яка стала нашою другою домівкою», – наголосили Саджан Філіп АджуМоханан Акхіл, Оджікуту Аіша Адеола (МЦ.м-814). «Зворушливий та красивий, сповнений суму, але й віри у перемогу, – таким відчула текст диктанту «Твій дім» Саєд Мубаашера Ірфан. – Це були слова про головне для кожного українця: втрачені спокій, радість, дім, родину. Але я вірю: українці повернуться до своїх домівок, повернуться до рідних міст і сіл, розбудують Україну красиву, незалежну, вільну державу».

Дякуємо іноземним студентам за участь в урочистих заходах з нагоди Дня української писемності та мови, за теплі слова підтримки, сповнені поваги й любові до української мови.  

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри мовної підготовки іноземних громадян посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.