Дата публікації:
27 листопада 2020
Кількість переглядів:
270
Поділитися:

Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок та початок акції "16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства"

Викладачі кафедри підтримують Міжнародну акцію "16 днів проти насильства". А. В. Чернякова взяла участь у тренінгу «Протидія ґендерно зумовленому насильству, в тому числі домашньому насильству: чому це важливо та як мобілізувати діяльність в цьому напрямі», який був організований ГО «Ла Страда-Україна» 19-20 листопада 2020 року в м. Києві завдяки підтримці Уряду Канади в рамках Проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», який впроваджує Український Жіночий Фонд. 

Важливим напрямом кафедри є активна громадська позиція викладачів та міжнародна співпраця у напрямі запобігання та протидії насильству, дискримінації, сегрегації та різних проявів інтолерантної поведінки серед студентської молоді з числа етнічних меншин. У контексті мобілізації діяльності в цьому напрямі налагоджено партнерство з Громадською правозахисною організацією «Ла Страда-Україна», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, діалогу миру і толерантності, запобігання ґендерно зумовленому насильству, зокрема, домашньому насильству, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей та молоді, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави.

З метою формування толерантності у процесі спілкування в умовах полікультурного та інтернаціонального навчального середовища важливим напрямом превентивної соціально-культурної роботи з іноземними студентами є крос-культурні студії. Згідно зі Стратегією інтеркультурного розвитку міста Суми, її комплексна та поступова реалізація повинна закласти основи стійких результатів, що сприятимуть розвитку міжнаціональної та міжкультурної співпраці між багатьма зацікавленими сторонами, зберігатимуть культурну різноманітність, захищатимуть рівні права та гідність всіх, хто проживає на території області.

У контексті стратегії заплановано етапи її реалізації шляхом впровадження певних ініціатив за сімома напрямками: освіта (рівний доступ до освіти, соціальна згуртованість через прийняття різноманітності, мовна підготовка іноземних громадян); бізнес та працевлаштування (рівні права та доступ до залученості у бізнес-середовище); громадські місця та адміністративні послуги (покращення доступу до адміністративних послуг, культурна адаптація та зростання довіри); безпека та захист (покращення рівня безпеки для всіх національних культур, врегулювання конфліктів та антидискримінаційна політика); культура та спорт (культурне різноманіття та інтеркультурність); інтеркультурне врядування (соціальна інтеграція національних меншин та впровадження мережі крос-культурного обміну для спільного взаємного розвитку та збагачення); комунікації та ЗМІ (розвиток сфери комунікації та ЗМІ шляхом інформування про проблеми іноземців, промоція міста як Форпосту інтеркультурності).

Інтеркультурна стратегія, над якою починає працювати громадськість Сум, надає можливість кожному структурному підрозділу чи службі зробити свій внесок у підтримку та створення умов для новоприбулих, переселенців чи людей з міграційними коренями.

Стратегію інтеркультурного розвитку міста до 2025 року, розроблену департаментом комунікацій та інформаційної політики та ГО “Центр освіти впродовж життя” підтримано і викладачами кафедри мовної підготовки іноземних громадян Сумського державного університету шляхом впровадження крос-культурних студій як інструменту соціокультурної інтеграції та осередку вивчення української мови, традицій, звичаїв, особливостей культури з урахуванням краєзнавчої інформації. Крос-культурні студії є університетською ініціативою, що охоплює різноманітні напрями соціокультурної та навчальної діяльності, зокрема: діагностичну роботу, навчальну роботу з використанням інноваційних технологій навчання (комунікативні тренінги, майстер класи, проектування, інтерактивні ігрові технології), проектну роботу, соціально-виховну та тренінгову активність з використанням компонентів неформальної освіти (волонтерство). Тому, навчальні тренінги для викладачів, зокрема знання і навички, стануть у нагоді в навчальній роботі зі студентами.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.