Дата публікації:
18 січня 2024
Кількість переглядів:
121
Поділитися:

Про підсумки роботи наукового студентського об’єднання «Нащадки Гіппократа»

28 грудня 2023 року відбулося засідання наукового студентського об’єднання «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.), на якому студенти та керівник підбили підсумки науково-дослідної роботи гуртківців за 2023 календарний рік.

Майже два роки триває повномасштабне вторгнення російської армії в Україну. Майже два роки обстрілів, руйнувань, блекаутів, щоденних трагедій. Майже два роки наш університет в умовах воєнного стану демонструє високий рівень надання освіти, оскільки у цей важкий час забезпечення якості освіти набуває особливого значення, є своєрідним протистоянням агресорові. І в цей важкий час іноземні студенти, члени наукового  гуртка «Нащадки Гіппократа», наполегливим навчанням, своєю активною науково-дослідною діяльністю, допитливістю та старанністю демонструють шану та любов до рідного університету, до України, до української нації. 

У 2023 році гуртківці не тільки зберегли пошуково-творчій та науково-дослідній потенціал, а й підвищили публікаційну активність, реалізували освітньо-виховні проєкти. Студенти брали участь у всеукраїнських, міжнародних і закордонних науково-практичних конференціях, семінарах, університетських заходах.   

Навесні учасники гуртка долучилися до проєктної діяльності та в контексті реалізації Модуля Жан Моне Erasmus+ «Європейські цінності міжкультурного діалогу в галузі освіти: міждисциплінарний та інклюзивний підходи» («European values of intercultural dialogue in education: interdisciplinary and inclusive approaches» – EUROVALID) провели освітній онлайн-захід з розвитку навичок міжкультурної комунікації і толерантності «Моя національна ідентичність: самобутність мови, культури, традицій», який став святом міжкультурного розуміння, подією, що дала можливість іноземним студентам дізнатися про культуру, традиції та історію країн, де проживають їхні однолітки, ближче познайомитися з неповторними маркерами української культури та історії, які формують національну самосвідомість українців. За результатами дослідження, проведеного у рамках заходу, Елче Сафа (гр.МЦ.м-825) підготував доповідь «National identity in the context of European values: to statement of the question» на XIII Міжнародну науково-практичну конференцію «Information and its impact on social processes», яка відбулася 03-05 квітня у Флоренції (Італія), опублікував тези та отримав відповідний сертифікат.  

Цікавий та змістовний аналіз методів та підходів до навчання української мови як іноземної провела Канза Сергхіні-Ідріссі (гр.МЦ.м-908і) та представила його результати у доповіді «Сучасні підходи до навчання іноземних студентів української мови» з публікацією тез на Х Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та викладачів «Соціально-гуманітарні аспекти розвитку сучасного суспільства» (Суми, 27-28 квітня 2023 р.).

Доброю традицією стала участь гуртківців у конференції «Перший крок у науку». Злагоджена робота студентів гр. МЦ.м-208 та гр.МЦ.м-209 дозволила представити у рамках заходу 3 розвідки та опублікувати тези доповідей у матеріалах XIV  студентської конференції «Перший крок у науку» (Суми, 24 травня 2023 р.): Буньян Джеміма Гідеон Пракаш Мані Кумар (МЦ.м-208ан) представила результати лінгвокультурологічного дослідження «Культурна специфіка концепту Сонце в індійській мовній картині світу (на основі  асоціативного експерименту)»; Наване Йенсонг та Боатенг Овусу Естер (МЦ.м-208ан) дослідили проблему впровадження європейських цінностей толерантності в контексті міжкультурної освіти та презентували доповідь «European values of Tolerance in  Intercultural  Education»; Чіквадо Віктор Чінонсо (МЦ.м-208ан) та Хеггаг Монед Мохамед Абдельразек (МЦ.м-209ан) вивчили питання мотивування іноземних студентів до навчання української мови та представили роботу «Чому я хочу вивчати українську мову».

Щорічна конференція «Наукова спільнота студентів ХХІ століття», яку проводить кафедра мовної підготовки іноземних громадян, є справжнім святом творчої, науково-дослідної думки та місцем зустрічі однодумців. 2023 рік не став винятком. Гуртківці представили здобутки своєї науково-дослідної діяльності (з публікацією тез) на VI Всеукраїнській науково-практичній студентській онлайн-конференції «Наукова спільнота студентів ХХІ століття» (08 червня 2023 р.): Муміна Башир (МЦ.м-832) дослідила основні якості та моральні принципи сучасного вченого та доповіла з теми «What a modern scientist should be: key attributes and moral principles of a scientist»; Алі Закіа Халді (МЦ.м-832) представила результати власного дослідження «Difficulties of translating Medical Scientific Texts by Foreign Students: Challenges and Ways to overcome them».

Дослідивши питання категорії роду українських іменників та семантично-граматичні ознаки та лексико-семантичні групи іменників спільного роду, Бахадурова Азіза (гр. СМ – 202/2і) підготувала змістовну доповідь «Іменники з недиференційованою родовою ознакою як феномен сучасної української мови» та презентувала її на V Міжнародній науково-практичній конференції «Modern strategies of global scientific solutions» (27-29 грудня 2023 р., Стокгольм, Швеція) з публікацією тез, що підтверджує відповідний сертифікат.

Гурток радо вітає своїх випускників та завжди чекає на зустріч з ними. Випускники медичного інституту Саєд Мубаашера Ірфан та Шубхам Кумар  завітали на засідання гуртка та поділилися спогадами про роки навчання у Сумському державному університеті, розповіли про свої наукові досягнення та зазначили, що усі роки навчання у рідній Alma mater для них пройшли під гаслом «Мої досягнення – моєму університету». З теплом, любов’ю і повагою розповіла Мубаашера, якою квітучою, красивою країною залишилася Україна в її пам’яті, країною вільних, сміливих, нескорених людей. Дівчина представила авторську збірку фотографій, які робила під час перебування в Україні, та підкреслила: «Мої улюблені фотографії – це фотографії квітів, які є для мене символом України: ніжної, квітучої, красивої, вічно молодої». До засідання гуртка приєдналися китайські студенти Дін Сяовей, Лі Ін, Ху Явей та Чень Юйянь, які з цікавістю познайомилися з учасниками наукового студентського об’єднання, розповіли про себе. Мубаашера представила авторський поетичний твір «З любов’ю у серці до України». «Для мене Україна – це країна добрих, відкритих, сильних та незламних духом людей; це країна переможців. У вірші я хотіла передати свої теплі відчуття, свою любов до України». 

 

With love in my heart for Ukraine

In my heart, love for Ukraine forever lives,

A land of heroes, in endless struggle it thrives.

In every corner, the soul sings a song so pure,

In the sky, blue and yellow colors float, a dream so sure.

***

In its cities and villages, the spirit of freedom breathes,

In every stone whispers ancient tales it bequeaths.

This is the land where courage and hope never fade,

Where each of our hearts beats proudly, unafraid.

 

З любов’ю у серці до України

Любов до України в серці моєму живе,

Земля героїв, що вічно в боротьбі триває.

У кожному її куточку душа співає,

Синьо-жовті барви в небі, як мрія, пливе.

***

В її містах і селах живе дух волі,

В кожному камені – історії шепіт старий.

Це земля, де мужність та надія не згасають,

Де серце кожного з нас б'ється гордо й безстрашно.

 

Приємною подією стало видання статті «Cross-cultural approach in Ukrainian language classes as an important factor in sociocultural integration and adaptation of foreign students» у студентському науковому журналі «Universum» гуртківцями Байрам Еміне та Уйкуром Махсумом (гр. МЦ.м-311). Розвідка студентів отримала схвальний відгук від директора Студентської молодіжної ліги, гуртківці отримали сертифікати, науковому керівникові надіслана Подяка за підготовку здобувачів до публікації статті.   

          Щиро дякуємо усім студентам, які долучилися до роботи гуртка «Нащадки Гіппократа», бажаємо творчого піднесення, завзятості у науково-дослідній роботі, цікавих проєктів й нових досягнень у вивченні української мови!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.