Дата публікації:
10 березня 2024
Кількість переглядів:
94
Поділитися:

21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови – свято вшанування краси, величі та самобутності кожної мови, свято, покликане спонукати до захисту й розвитку мови кожного народу, що існує на планеті.

На кафедрі мовної підготовки іноземних громадян стало вже доброю традицією проводити у цей день урочистості, спрямовані на підтримку та популяризацію мовного різноманіття серед іноземних студентів, складати шану кожній національній мові як найціннішому скарбу людини. Учасники студентського наукового об’єднання «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А) у режимі онлайн долучилися до святкового заходи, який став святом діалогу, дружби та поваги до національних мов.

24-й рік поспіль 21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. У багатьох країнах світу у цей день лунає рідна, материнська мова, проходять святкові урочистості, конференції, свята, наголошується на збереженні мов, які зараз перебувають під загрозою цілковитого знищення.

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови учасники гуртка «Нащадки Гіппократа» та студент підготовчого відділення Шахзод Кулсахатов долучилися до освітнього заходу «Рідна, єдина, співуча, мово моя».  До заходу студенти підготували цікаву та пізнавальну презентацію, нагадали про історичні події, які передували виникненню свята, розповіли про його мету, пригадали найбільш поширені мови та мови, що знаходяться на межі зникнення, наголосили на важливості збереження мовного та культурного розмаїття, необхідності міжнаціонального діалогу, презентували власні творчі роботи, заспівали пісень та прочитали вірші рідною мовою про найдорожче для кожної людини: про рідну країну, про материнську мову, про родину.

«Я хочу розповісти рідною мовою про свою країну – Туркменістан та про наш славетний народ. Бо без мови немає країни, немає нації, – наголосив Рустам Ешанкулов. – Мова – це серце нації й душа народу. Ми будемо жити, доки з нами наша рідна, материнська мова».   

Слова великої шани присвятили студенти-випускники українській мові.  «Ми вивчали українську мову з викладачами кафедри мовної підготовки іноземних громадян і можемо засвідчити красу, багатство, мелодійність української, – говорять Пател Равірадж Махендрабхай та Пател Кушбу Парімал із Індії. – Українська мова стала для нас другою рідною мовою. Сьогодні, коли триває повномасштабна війна України з російським ворогом, саме українською хочемо сказати про дороге для нас: про мир у країні, яка стала для багатьох із нас другою домівкою».

У серцях усіх людей України – мир на рідній землі.

Це найвище з усіх бажань.

Миру тобі, моя рідна Україно!

«Мова – це духа народу. Тому я хочу прочитати вірш про наш красивий народ, про його історію та традиції  рідною азербайджанською мовою», – зазначив Магалов Амір Емін огли .   

«Для мене рідна мова асоціюється з моєю великою родиною, з моїми батьками, з їхнім теплом, любов’ю, турботою про своїх дітей. Саме завдяки родині я долучилася до краси туркменської мови, – каже Айгул Джумагелдієва. – Я присвятила мамі і татові пісню, яку хочу вам заспівати». 

Айгул підтримують дівчата: «Так, для мене теж рідна мова починається з народних пісень, які співали у наших родинах, з казок та легенд нашої землі, – говорить Сапаргул Рахманова. – Але перші колискові я почула саме від мами, тому сьогодні я хочу сказати рідною мовою, про найдорожче для мене  – про свою маму. Мама для мене – це світ і ангел мого життя».

«Найрідніша, найдорожча, найдобріша й найближча людина на світі для мене – це моя мама, –  говорить Мехрігул Тайирова. – Я завжди відчуваю її турботу, мама радіє моїм успіхам, підтримує у важкі дні, мамине серце сумує разом зі мною. Мама – мій ангел-охоронець. Тому саме мамі я присвячую слова любові рідною мовою».

Щира подяка усім студентам за красиві пісні, вірші та оповідання, які пролунали під час заходу, засвідчили красу, неповторність, багатство, самобутність рідної мови, дякуємо за теплі слова поваги до української мови та України. 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.