Дата публікації:
24 березня 2024
Кількість переглядів:
54
Поділитися:

9 березня – особлива дата для українців. Щороку у цей день українці по всьому світу відзначають День народження Тараса Григоровича Шевченка – видатного українського поета, прозаїка, художника та громадського діяча. До урочистостей ушанування Великого Кобзаря, організованих на кафедрі мовної підготовки іноземних громадян, долучилися іноземні студенти – учасники гуртка «Нащадки Гіппократа» (керівник Пилипенко-Фріцак Н.А.).

9 березня 2024 року виповнилося 210 років від дня народження українського генія, національного героя України – Тараса Шевченка. Ушанування пам’яті Т. Шевченка як українського національного героя, борця за волю і незалежність відбуваються не лише в Україні, але й за її межами. У багатьох країнах світу у цей день лунає немеркнуче мудре Шевченкове слово, що звеличує красу боротьби й перемоги, любові до рідної країни, виховує найкращі людські почуття. З нагоди 210-ї річниці від Дня народження Т. Шевченка учасники гуртка «Нащадки Гіппократа» долучилися до освітнього заходу «Тарас Шевченко – гордість нації та символ України». Під час заходу іноземні студенти представили цікаву та пізнавальну презентацію, нагадали про непросту долю Т. Шевченка, розповіли про його творчий добуток у контексті визвольної боротьби українського народу, декламували твори Великого Кобзаря українською та рідними мовами. Магалов Амір Емін огли наголосив: «У своїх творах Тарас Шевченко закликав український народ до боротьби за своє визволення, тому творчість поета та його життя для нас є символом боротьби України за свою незалежність». «Тарас Григорович Шевченко символізує душу українського народу, втілює гідність, дух і пам`ять української нації, – зазначила Сапаргул Рахманова. – Т. Шевченко залишив по собі творчу спадщину, яка дотепер є невичерпним джерелом натхнення для українського народу, надихає до боротьби за правду і свободу. Поезія Т. Шевченка особливо актуальна сьогодні, коли українці у кривавій боротьбі виборюють свою незалежність».

Результати цікавої розвідки представили наші випускники, колишні учасники гуртка – Саєд Мубаашера Ірфан та Галі Мохамед Юссеф Мохамед. «Тарас Шевченко – символ української нації, але його вшановує увесь світ, – сказала Саєд Мубаашера Ірфан. – Твори Великого Кобзаря перекладені багатьма мовами світу. Я хочу представити мовою хинди один з найпотужніших творів Т. Шевченка – «Заповіт»».

जब मैं मरूं, तो मुझे दफना देना
मेरे कब्र पर,.

विशाल स्टेप्पे के बीच में,
प्यारे यूक्रेन में,
ताकि विशाल खेतों को,
और ड्नीपर, और चट्टानों को
देखा जा सके, सुना जा सके,
जब वह गरजता है.

«Вірш «Заповіт» – це заклик до єдності й збереження національної ідентичності, заклик до боротьби за незалежність і свободу своєї країни, – наголосив Галі Мохамед Юссеф Мохамед. – Т. Шевченко мріяв про вільну Україну, де народ має право сам визначати свою долю. Я пропоную вам послухати, як звучить вірш «Заповіт» арабською».

عندما أموت، دفنوني في أوكرانيا الحبيبة على تلة قبر عالية وسط السهل المترامي، لكي أرى

الحقول السهوب اللامتناهية، وشاطئ الدنيبر الهادر أنظر بعيني، وأسمع بأذني هدير النهر العظيم.

«Творчість Т. Шевченка – це голос українського народу, його мрій, туги та надії, це заклик до боротьби за волю України. Т. Шевченко залишив по собі чималу творчу спадщину, яка дотепер є невичерпним джерелом натхнення для українців та інших народів світу», – зауважив Рустам Ешанкулов.
Щира подяка усім студентам за цікаві пізнавальні доповіді, самобутні розвідки, науково-дослідницьку роботу; дякуємо за теплі слова поваги до Великого Кобзаря, за знання його творчого здобутку, за любов до українського слова.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.