Дата публікації:
26 квітня 2019
Кількість переглядів:
687
Поділитися:

Першої наукової практики студенти набувають на студентських конференціях, що проводяться у кожному навчальному закладі.

16-17 квітня 2019 року в СумДУ, на базі кафедри мовної підготовки іноземних громадян, відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Наукова спільнота студентів ХХI століття».

Активну участь у конференції взяли студенти та їхні наукові керівники, які представили не тільки наш університет, а й інші вищі навчальні заклади, зокрема Брестський державний університет ім. О. С. Пушкіна (Республіки Білорусь), Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, Київський міжнародний університет, Київський національний університет технологій та дизайну, Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка, Сумський національний аграрний університет.

Учасниками конференції стали близько 120 осіб. Географія іноземних студентів, які заявили свої роботи на конференцію, велика: Азербайджан, Білорусь, Зімбабве, Індія, Іран, Йорданія, Ємен, Китай, Марокко, Нігерія, Палестина, Сирія, Танзанія, Туркменістан, Туреччина, Узбекистан.

З вітальним словом виступила заступник декана факультету іноземної філології та соціальних комунікацій з наукової роботи Євтушенко О. М. Вона зазначила, що участь студентів у конференції – це перший крок у велику науку, і цей крок студенти роблять з великим інтересом. У залі панує атмосфера свята, і дуже радує той факт, що наука на кафедрі – це свято. Євтушенко О. М. відзначила велику кількість учасників, доповідей і побажала успіху в роботі конференції.

Біденко Лариса Валентинівна, зав. кафедри мовної підготовки іноземних громадян СумДУ, і Шевцова Аліна Владленівна, заст. директора Департаменту міжнародної освіти СумДУ з навчальної роботи, привітали всіх учасників із відкриттям конференції і висловили впевненість у її плідній роботі.

Мета нашої конференції – пропаганда і стимулювання інтересу до наукової діяльності, розвиток іміджу науки, виявлення талановитих, обдарованих студентів, установлення контактів між студентами з різних країн і вишів.

 

У межах конференції іноземні студенти презентували свої наукові досягнення, обговорювали проблеми навчальної та наукової роботи, знайомили слухачів з культурою, звичаями і традиціями своїх країн, спілкувалися.

За підсумками конференції учасники отримали сертифікати, подарунки та багато позитивних емоцій.

Особливо слід відзначити високий науковий рівень робіт і цікаві пізнавальні доповіді на пленарному засіданні таких студентів:

Студенти групи МЦ.м-837 1-го курсу СумДУ, Йорданія: Абед Ал-Ріахнах, тема доповіді «Українсько-арабські лексичні паралелі», Матар Анас, тема доповіді «Про деякі мовні особливості української анатомічної термінології» (наук. к.: Силка Алла Анатоліївна, канд. філол. наук, доцент).

Авад Абуавад Мохаммад, студент групи ЛС-629 3-го курсу СумДУ, Йорданія (наук. к.: Кліпатська Юлія Олексіївна, викл.), тема доповіді «Трансформация языка молодежной коммуникации при использовании гаджетов».

Алсалахат Ибрахім Юсеф Салех, студент групи У-6 ПВ СумДУ, Йорданія (наук. к.: Голованенко Євгенія Олександрівна, ст. викл.). Презентація «Йорданія – моя рідна країна».

Змістовними й цікавими були такі виступи:

Ілдирим Мікаїл, Сезгін Нуруллах ( ПВ СНАУ, Туреччина, н. к. Косенко Ю. Г.), Алсаедахмад Махмуд (гр. ЛС-629, Палестина, н. к. Кліпатська Ю. О.), Онер Умут (гр. М-1 ПВ Туреччина, н. к. Тубол Н. О.), Ксаба Сібонгумуса (гр. ЛС-623, Зімбабве, н. к. Німенко Н. А.), Ваішнаван Гопінатхан, Кавіа Віджаям Пракаш (гр. МЦ.м-732, Індія, н. к. Дегтярьова Т. О.), Пател Вішад Рамешчандра, Падмані Партх Гірішбхай (гр. МЦ.м-733, Індія, н. к. Дядченко Г. В.), Альхассан Хафсат Оджонугва (гр. МЦ.м-745, Нігерія, н. к. Кулішенко Л. А.), Фатіма Раіфа, Амрутха Маріа Джой, Акаш Удаякумар, Скаріа Скаріа, Муттатхара Ахілесан Адітхіан, Манаса Калліаратх Мадхудж, Анагха Суніл (гр. МЦ.м-732, Індія, н. к. Дядченко Г. В.).

Прикрасив конференцію цікавий концерт, що готувався зусиллями іноземних студентів. Особливо вразило слухачів виконання студентками з Індії українського народного танцю, а індійськими хлопцями – української пісні «Червона рута».

Після завершення конференції студенти стали учасниками майстер-класу з писанкарства, який підготувала і провела канд. філол. наук, доцент кафедри МПІГ Чернякова А. В.

Іноземні студенти мали реальну можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців, дізналися про традицію розписування яєць та отримали навички розпису писанок. Обираючи зразок писанки, кожен із учасників робив свій витвір мистецтва, по-своєму унікальний, адже це була перша власноруч виготовлена писанка. Студенти були в захваті від пізнання нового, від спілкування у неформальному творчому просторі.

Дякуємо всім учасникам ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наукова спільнота студентів ХХI століття» і бажаємо їм подальших успіхів у науковій та дослідницькій діяльності.

 

Відгуки учасників конференції

Студент медичного інституту СумДУ Соні Долар (Індія): «Конференція дає чудову можливість студентам зануритися в науково-дослідницьку діяльність. Раніше я боявся брати участь у конференціях, а сьогодні подолав свій страх. Тепер шкодую, що не зробив перший крок раніше. І сьогодні з упевненістю можу сказати іншим студентам, що участь у конференціях просто необхідна, тільки потрібно визначитися зі сферою своїх інтересів. Повернутися обличчям до науки, доторкнутися до неї – це важливо для кожного! Конференція формує навички організаційної, дослідницької, просвітницької роботи, а це обов'язково стане в нагоді в майбутньому. Дякую всім, хто організував цю чудову конференцію для нас!»

«Ми дуже задоволені участю в конференції «Наукова спільнота студентів ХХI століття», дуже вам вдячні! – висловили свою подяку студенти Інституту культури й мистецтв СумДПУ Ху Сяньфан, Чжан Чживей і Хе Лі (Китайська Народна Республіка). – Дякуємо за підготовку, цікаві виступи, яскраву культурну програму. Сподіваємося на нові зустрічі».

«Вважаю, що конференція допомогла мені не тільки розкрити себе, а й точно зрозуміти, що мені цікаво. У мене з'явилося бажання займатися науковою діяльністю, нехай і невеликою, але я ж тільки вчуся. Конференція допомагає студентам проявити самостійність, активність, подолати страх сором, нерішучість у спілкуванні з аудиторією. У студентів виникає чудова можливість відчути все на практиці, поспілкуватися з педагогами і студентами. Я вважаю, що це гарний досвід, який обов'язково стане в нагоді. Хочу подякувати педагогам і організаторам, завдяки яким я взяв участь в цьому цікавому заході. Усім зичу успіхів і нових відкриттів!» – сказав студент ПВ СНАУ Ілдирим Мікаїл (Туреччина).

Студентка факультету іноземної та слов'янської філології СумДПУ Сапарова Нурджемал (Туркменістан): «Безсумнівно, участь в науковій роботі – це новий досвід і відчуття, що дозволяють подивитися на навчання і світ загалом з іншого боку! Я вдячна за шанс, який мені надали для того, щоб проявити і спробувати себе як юний науковець. Мені сподобалася тепла і ділова атмосфера свята, у всіх учасників горіли очі, кожен, хто виступав із доповіддю, дуже старався донести свої думки якнайкраще, зрозуміло і емоційно. Я щаслива, що кілька годин була членом величезної інтернаціональної сім'ї! Рада, що познайомилася тут з розумною, доброю і дружньою молоддю».

«Щиро дякую за надану можливість взяти участь та виступити з доповіддю на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Наукова спільнота студентів ХХI століття», – сказав студент ПВ СНАУ Сезгін Нуруллах (Туреччина). – Я брав участь у конференції перший раз, але відчув теплу та доброзичливу атмосферу, придбав нових друзів. Буду чекати запрошення для участі в конференції в наступному році! Бажаю всім організаторам наснаги, а учасникам конференції нових наукових досягнень!».

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.