Дата публікації:
31 березня 2023
Кількість переглядів:
86
Поділитися:

21 березня 2023 р. викладачі кафедри мовної підготовки іноземних громадян Бурнос Є.Ю. та Пилипенко-Фріцак Н.А. долучилися до роботи семінару «Українська наукова діаспора Франції: мова і нація», який відбувся за підтримки Фундації «Дім гуманітарних наук» (м. Париж), Університету Марселя (Aix Marseille University), української урядової організації «Офіс підтримки вченого», громадської організації «Українська асоціація дослідників освіти» та Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет».

«Робімо українську науку міжнародною разом!» – під таким гаслом пройшла друга зустріч українських освітян, науковців, дослідників у межах семінарів, які організовує українська наукова діаспора у Франції на базі Фундації «Дім гуманітарних наук» (Fondation Maison des Sciences de l'Homme) у Парижі. Основними завданнями ініціативи українських вчених є популяризація української науки у світі,  залучення української наукової діаспори до діалогу та комунікації між собою, надання можливостей спілкуватися дослідникам України й Франції, планувати спільні дослідження і проєкти, аналізувати шляхи збереження та примноження наукового потенціалу України.   

Спікери та гості семінару наголосили на тому, що семінари, ініційовані українською науковою діаспорою Франції, є унікальним майданчиком для обміну інформацією між науковцями. Доктор філософії, професор Школи передових досліджень соціальних наук (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) (м. Париж) Жулет Кадьо (Juliette Cadiot) привітав присутніх та наголосив на важливості проведення семінарів, які об’єднують науковців України та представників українських науковців діаспор.

Ігор Таранов, генеральний директор Директорату науки та інновацій Міністерства освіти й науки України, підкреслив необхідність подібних семінарів задля обговорення питань підтримки української культури й мови у світі, співпраці та обміну інформацією науковців діаспори та університетів України.

Наталка Федечко, співзасновниця проєкту "Єдині" та Ініціативи "Навчай українською", виступила з доповіддю «Вивчення української мови у світі» та зважила на зростання попиту переселенців з України (зокрема у Бельгії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Чехії) перейти на українську мову спілкування та подальшого навчання. Також Н. Федечко презентувала багатокомпонентний мотиваційний проєкт «Єдині», мета якого полягає в освітній підтримці російськомовних українців (переселенців), створенні розмовних клубів, освітніх осередків тощо.

Ігор Доценко, віцепрезидент асоціації «Українська школа Св. Володимира в Парижі», ознайомив присутніх з освітньою програмою школи, виховними заходами, знаменними подіями та підкреслив, що Українська школа Св. Володимира в Парижі є осередком культурного життя і навчання рідною мовою для українських дітей та підлітків від 4 до 16 років, які вивчають українську мову та літературу, предмети українознавчого циклу (історію, географію України, культуру та традиції українського народу), проводять тематичні заходи («Україна – єдина країна», «Ми – роду козацького нащадки»), різноманітні творчі зустрічі з письменниками, відзначають визначні для українського народу дні.

Дослідниця Люксембурзького центру сучасної та цифрової історії (C²DH) Інна Геншоу доповіла про асоціацію підтримки українських науковців Бельгії, Люксембургу, Нідерландів, мета якої полягає в об`єднанні українських та місцевих науковців, відродженні української освіти й науки після війни, інтеграції української наукової думки в Європі. 

Доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Олександра Задорожна наголосила на необхідність усвідомлення молодими українцями, які опинилися за кордоном через повномасштабне вторгнення російської армії в Україну, тези: «Мова – то серце народу: гине мова – гине народ»; діти та молодь мають усвідомити, для чого їм потрібні знання української мови і як ці знання можуть бути застосовані ними в майбутньому. 

Дякуємо організаторам зустрічі за можливість долучитися до роботи семінару «Українська наукова діаспора Франції: мова і нація» та сподіваємося на подальшу співпрацю!

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.