Дата публікації:
20 лютого 2023
Кількість переглядів:
143
Поділитися:

17 лютого 2023 року викладач кафедри Пилипенко-Фріцак Н.А. узяла участь в онлайн-події з питань української ідентичності вимушених мігрантів в умовах війни. Зустріч відбулася у рамках дослідження «Українське шкільництво за кордоном: як вплинула війна в Україні» з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» за підтримки Міністерства закордонних справ та Міністерства освіти й науки України. 

Після широкомасштабного вторгнення російської армії в Україну тисячі сімей, переважно жінки з дітьми, вимушені були залишити свої домівки та мігрувати до різних країн світу, шукаючи притулку. Проблема освіти дітей з України посідає у процесі культурного збереження української ідентичності одне з найбільш важливих місць. Саме українське шкільництво за кордоном виконує украй важливу місію: допомагає зберегти ідентичність юних українців та не втратити зв’язок із Батьківщиною, поширює українську мову і культуру у світі, протидіє асиміляції. Це має особливе значення сьогодні, коли тисячі українських дітей через війну опинилися за кордоном.

Задля визначення потреб та труднощів, з якими стикаються україномовні освітні заклади закордоння після 24.02.2022 року, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) запропонував освітянам суботніх та недільних шкіл долучитися до опитування, результати якого і були представлені під час онлайн-зустрічі у рамках дослідження «Українське шкільництво за кордоном: як вплинула війна в Україні».

У заході взяли участь високоповажні гості: Юрій Бобало – ректор Національного університету «Львівська політехніка», Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови, Стефан Романів – перший віцепрезидент Світового Конгресу Українців (Австралія), Євгенія Петрова – очільниця Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (Канада), Оксана Винницька-Юсипович – почесна консулка Канади в Україні, Оксана Левицька – голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради Світового Конгресу Українців (Канада), Галина Барляк – керівниця Центру вивчення та плекання української мови «Зернятко» (Італія), Роксолана Рахлецька – директорка Української суботньої школи «Сонце в долонях» (Німеччина), представники Міністерства закордонних справ та Міністерства освіти й науки України, науковці, українські та закордонні освітяни.

Науковці МІОК проаналізували відповіді освітян україномовних навчальних закладів 33 країн світу та представили результати дослідження у звіті-презентації. Під час зустрічі науковці, громадські діячі, освітяни, представники Міністерства закордонних справ та Міністерства освіти й науки України обговорювали такі питання: як змінилося українське шкільне середовище за кордоном після широкомасштабного вторгнення російської армії в Україну; як живуть і працюють українознавчі школи в нових умовах, спричинених війною; як змінилася кількість педагогів і учнів після 24 лютого 2022 р.; на яких засадах сьогодні працюють вчителі у суботніх та недільних школах; які програми, стратегії навчання та навчально-методичне забезпечення є у школах; які проблеми є в українознавчих освітніх закладах тощо.  

Після представлення та обговорення результатів дослідження почесні експерти міркували над тим, як ще активніше залучати українських дітей, які вимушено виїхали з України внаслідок російського вторгнення, до навчання в українознавчих суботніх і недільних школах, як підсилити роботу цих шкіл, як сформувати ефективні кроки для подолання труднощів, які є перед школами закордоння. «На жаль, певна частина дітей (вимушених мігрантів) не повернеться до України, – зазначила директорка МІОКу Ірина Ключковська, – тому саме суботні та недільні школи мають перед собою важливе завдання – забезпечити повноцінне україноцентричне навчання наших дітей, втримати їх в українському культурному колі». На глибоке переконання І. Клочковської, зараз буде народжуватися новий глибинний феномен світового українства. «Не буде «ми тут», а «ви там». Буде єдине «ми» – глобальне українство. І велика місія: плекати усе українське, – належить саме українознавчим освітнім закладам закордоння».

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

Головний корпус (Г-802)

E-mail: [email protected]

Телефон: (0542) 68-44-09

Локації

При використанні матеріалів з сайту кафедри іназемних мов посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.